De Europese effectenbeurzen maakten woensdag tegen het einde van de handel eerdere verliezen goed. De bezorgdheid over Syrië bleef een dominante factor, maar een opleving van onder meer de tech0sector trok de graadmeters omhoog. In de luchtvaartsector werden forse verliezen geleden na een winstwaarschuwing van Ryanair.

De AEX-index in Amsterdam noteerde drie kwartier voor het slot 0,4 procent hoger op 368,52 punten. De MidKap won 0,6 procent tot 543,66 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stonden collectief 0,1 procent hoger. Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex na ruim een uur handelen 0,5 procent hoger.

Positief macronieuws uit de eurozone had weinig impact. Uit cijfers van onderzoeksbureau Markit bleek dat de economische activiteit in de eurozone in augustus sterker is gegroeid dan een maand eerder. Daarnaast kwam de economische groei in de eurolanden in het tweede kwartaal uit op 0,3 procent. Het cijfer was gelijk aan een eerdere schatting.

Ryanair

In Dublin ging Ryanair ruim 12 procent onderuit. De Ierse prijsvechter vreest dat de winst dit lopende boekjaar aan de onderkant van de afgegeven winstverwachting uitkomt, of zelfs iets lager wordt. Volgens Ryanair is er in de afgelopen weken sprake is van een lagere vraag naar vliegreizen. Ook heeft het bedrijf te kampen met toenemende prijsconcurrentie en negatieve wisselkoerseffecten.

Het winstalarm van Ryanair zette ook andere luchtvaartmaatschappijen onder druk. In Londen verloor easyJet 5 procent. In Amsterdam slonk een eerder koersverlies van 3 procent voor Air France-KLM tot een min van 0,3 procent. Philips was de grootste stijger onder de hoofdfondsen met een winst van 2,5 procent.

Delhaize

Delhaize verloor in Brussel ruim 7 procent. De Nederlander Frans Muller komt vanaf 8 november aan het roer te staan bij het Belgische supermarktconcern. Hij volgt Pierre-Olivier Beckers op. Delhaize maakte ook bekend dat Roland Smith per direct stopt als topman van Delhaize America. Vooral het vertrek van de Amerikaanse topman viel volgens marktkenners slecht bij beleggers.

De euro was 1,3196 dollar waard, tegen 1,3160 dollar bij het slot van de Europese handel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,1 procent tot 107,37 dollar per vat. Brent zakte 0,8 procent tot 114,75 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl